/ / Bośnia i Hercegowina, Europa/ 0 comments

Kuchnia każdego kraju charakteryzuje się specyficznymi lokalnymi produktami i dodatkami oraz tradycją przyrządzania potraw. Zatem jak mogłabym opisać paru słowach kuchnię Bośni i Hercegowiny? Mięso, mięso i jeszcze raz mięso! Bośnia z pewnością nie jest krajem dla wegetarian. Warzywa pełnią tu raczej rolę dodatku dekoracyjnego do dań. Nawet typowa sałatka szopska, znana mi wcześniej z Bułgarii, w Bośni wygląda dużo skromniej niż jej bułgarski odpowiednik.

Bośnia i Hercegowina

Jaka natomiast jest tradycja przyrządzania potraw? Wiadomo, tradycja nierozerwalnie łączy się z historią, a warto dodać, że BiH ponad 400 lat znajdowała się pod panowaniem ottomańskim. Wpływy tureckie widoczne są na każdym kroku w architekturze, ale co ważniejsze także i w kuchni. Typowe, tutejsze tradycyjne potrawy jak: burek, dolma, pilav czy ajwar znane są również z Turcji. Burek jest zdecydowanie podstawą wyżywienia w BiH. Jest to ciasto filo faszerowane mięsem. Natomiast wyróżnia się także ciasto faszerowane serem – sirnice lub zeljanice – szpinakiem. Czasami podawany jest ze śmietaną, jednym słowem prawdziwy koszmar dietetyka 😉

Bośnia i Hercegowina

Najlepszy burek w BiH można spróbować w małej knajpce o nazwie Buregdzinica Sac w Sarajewie. Burki wypiekane są tutaj na miejscu w palenisku i sprzedawane miejscowym na wynos w kilogramach. Kolejną narodową potrawą jest niezaprzeczalnie ćevapi – grillowane mięso mielone, w smaku przypominające kebab, podawane z cebulą w chlebku pita, tu zwanym somun.

Bośnia i Hercegowina

Oczywiście można tu spróbować także popularnego shish kebab – mielonego mięsa wołowego w formie szaszłyków.

Bośnia i Hercegowina

Bardzo popularnym daniem jest pljeskavica – grillowane mięso mielone podawane w formie hamburgera z rozmaitymi dodatkami.

Bośnia i Hercegowina

Te wszystkie dania można spróbować w doskonałej tradycyjnej knajpce Tima – Irma znajdującej się w Mostarze.

Bośnia i Hercegowina

Popularnym dodatkiem do dań oprócz warzyw jest ser, najczęściej tzw. kajmak, znany również w Turcji. Kajmak nie ma konsystencji typowego sera, jest bardziej kremowy oraz słonawy w smaku. Będąc w Sarajewie, warto odwiedzić market – Gradska Tržnica, gdzie można znaleźć liczne stoiska z pysznymi, lokalnymi serami oraz wędlinami, kiełbasami oraz z tzw. „suchym mięsem”. Sama hala była miejscem dwóch zamachów w trakcie wojny domowej, o czym pisałam tutaj.

Bośnia i Hercegowina

Bośnia i Hercegowina

Typowym dodatkiem do mięs jest ajwar – pomarańczowa pasta, przyrządzana z bakłażanów, papryki, czosnku i octu.

Bośnia i Hercegowina

Będąc w Bośni koniecznie trzeba spróbować lokalnych słodkości, które podobnie jak i w Turcji są słodkie do granic możliwości. Najpopularniejsza jest oczywiście słynna baklawa, szczególnie polecam Baclava Shop w Sarajewie.

Bośnia i Hercegowina

Bośnia i Hercegowina

Drugim popularnym deserem jest hurmasice albo w skrócie hurme, rodzaj bardzo słodkiego ciastka, nasączonego syropem.

Bośnia i Hercegowina

Bośniackie desery najlepiej smakują z tradycyjną kawą. Bośniacka kawa po tutejszemu Bosanska Kafa, to nic innego jak kawa po turecku, mocna, aromatyczna podawana w tradycyjnym chezve (dzezva). Oprócz chezve na tacy otrzymacie filiżankę, szklankę wody, kostki cukru oraz kostkę rachatłukum – małą, owocową galaretkę popularną również w Turcji.  

Bośnia i Hercegowina

Bośniacką kawę przelewa się z chezve do małej filiżanki, następnie moczy się w niej kostkę cukru, po czym odgryza kawałeczek i popija kawą. Najlepszą kawę w BiH, piłam w Mostarze w Café de Alma – małej kawiarence znajdującej się tuż obok Starego Mostu. Kawa jest tu na miejscu mielona oraz przygotowywana według specjalnej receptury.

Bośnia i Hercegowina

Bośnia i Hercegowina

Drugim ciekawym miejscem jest urocza, klimatyczna kawiarenka w Sarajewie – Miris Dunja, gdzie oprócz tradycyjnej bośniackiej kawy, można się napić doskonałej, gęstej gorącej czekolady.

Bośnia i Hercegowina

Zresztą w Sarajewie jest dużo małych klimatycznych kafejek, gdzie można napić się doskonałej kawy, przyrządzanej na różne sposoby oraz spróbować lokalnych deserów.

Bośnia i Hercegowina

Bośnia i Hercegowina

Natomiast jeśli ktoś woli coś mocniejszego to popularnym piwem jest Sarajevsko oraz Mostarsko.

Bośnia i Hercegowina

Można spotkać także piwa craftowe, ciekawym miejscem jest Zaltna Ribnica inaczej Złota Rybka w Sarajewie. Warto się tu wybrać nie tylko dla dobrego piwa, ale również żeby zobaczyć ciekawe wnętrze.

Bośnia i Hercegowina

Bośnia i Hercegowina

Natomiast z mocniejszych alkoholi oczywiście popularna na Bałkanach Rakija. Najlepszą można kupić na targu w Mostarze, gdzie do wyboru jest figowa, wiśniowa, brzoskwiniowa czy z granatu.

Bośnia i Hercegowina

Ile to kosztuje?

Waluta obowiązującą w Bośni jest marka zamienna/transferowa. Poniższe ceny obowiązywały w 2017 r. przy kursie marki około 2 zł.

Obiad w na Starówce w Mostarze w restauracji Tima Irma – od 7 do 12 BAM
Burek od 10 do 14 BAM za kilogram
Sałatka Szopska – 3 BAM
kufel piwa -2,5 – 3 BAM
kawa – 2 BAM
Cola – 2 BAM

 

Share this Post

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.