kawa

Jak przygotować wietnamską kawę? Potrzebujemy zaparzacz – Phin, jednak równie dobrze sprawdza się zwykły filtr do kawy.

 

kawa

kawa

Budowa tego urządzenia nie jest skomplikowana. Składa się on z głównego pojemniczka do którego wsypuje się kawę, przykręcanego wieczka dolnego oraz wieczka górnego.

kawa

Oprócz Phin potrzebujemy zaopatrzyć się w wietnamską kawę oraz słodkie mleko zagęszczone.

kawa

Do filiżanki wlewamy niewielką ilość mleka.

kawa

Następnie ogrzewamy Phin we wrzątku i wsypujemy do niego kawę. Wietnamska kawa jest bardzo esencjonalna dlatego też na filiżankę zużyłam 4 łyżeczki.

kawa

Kolejnym krokiem jest przykręcenie dolnego wieczka.

kawa

Następnie wlewamy wrzątek tylko do wysokości dolnego wieczka. Po nasączeniu kawy, możemy dolać resztę wody oraz przykryć Phin pokrywką.

kawa

Kawa przesącza się przez filtr od 3 do 5 minut.

kawa

Po tym czasie możemy się delektować tym przepysznym napojem.

kawa 

Share this Post

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.