Kuchnia Korfu opiera się na warzywach, grillowanych mięsach oraz serach. Bogactwem wyspy są cytrusy, które można spotkać tu na każdym kroku. Drzewka pomarańczowe czy cytrynowe rosną przed każdym domem, czy przy drodze, wystarczy tylko sięgnąć ręką.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Jednak królem owoców, występującym tylko na Korfu jest kumkwat – drzewko z małymi pomarańczkami.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Co prawda świeże kumkwaty nie nadają się do jedzenia, gdyż są dosyć gorzkie. Wykorzystuje się je tutaj do produkcji marmolad oraz słynnych likierów.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Zaskakujące jest, że Korfu  oferuje dość mały wybór ryb i owoców morza, które niestety są także dość drogie w porównaniu do innych potraw. Podstawą tutejszej kuchni, oprócz warzyw, są rozmaite mięsa przygotowywane na różne sposoby.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Zatem co warto spróbować na Korfu?

Przystawki:

Oczywiście podium w tej kategorii zajmuje niezrównana sałatka grecka. To proste połączenie pomidora, sałaty, ogórka, cebuli i oliwek oraz przepysznego sera feta razem z lokalną oliwą ma niepowtarzalny smak.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Ciekawą propozycją jest tiropitta – czyli ser feta zawinięty w ciasto filo. Osobiście miałam przyjemność spróbować tego specjału w połączeniu z miodem i orzechami. Muszę przyznać że smak był interesujący…

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Natomiast dla osób preferujących tradycyjne smaki, jako nadzienie do ciasta filo, zamiast fety, może służyć również szynka z serem żółtym.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Niepowtarzalny smak mają również dolmades – ryż lub mięso zawinięte w liście winorośli. Podobno najlepsze są na przełomie maja i czerwca kiedy liście są świeże.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Dania główne:

Kuchnia grecka słynie z grillowanych mięs. W samym centrum miasta Korfu, w przytulnej tawernie o nazwie Pane e souvlaki Można spróbować rozmaitych przysmaków z grilla.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

My zamówiliśmy zestaw dla dwóch osób, złożony z souvlaki z wieprzowiny i kurczaka, keftethes – kotlecików z wołowiny, z indyka i z baraniny, a także loukaniko – lokalnej kiełbasy.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Nie można pominąć gyros serwowanego z ciepłym chlebkiem pita i sosem tzatziki.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Obowiązkowo trzeba także spróbować słynnej musaki – zapiekanki z bakłażanem, mielonym mięsem oraz sosem beszamelowym.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Danie, poniżej na zdjęciu wygląda dość niepozornie, natomiast smakuje wyśmienicie. Jest to sofrito – duszona wołowina w białym winie z dużym dodatkiem przypraw, czosnku oraz pietruszki.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Kolejnym smacznym daniem jest kokkinisto – wołowina duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem rozmaitych przypraw.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Sofrito i kokinisto można spróbować  w otoczeniu bananowców oraz drzewek cytrusowych w uroczej Orchard Restaurant, znajdującej się w miejscowości Sidari.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Moim faworytem jest jednak stifado – wołowina duszona w aromatycznym sosie z czerwonego wina z dodatkiem małych cebulek.

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

A na deser…

Nic nie zastąpi smaku chrupiącej baclavy z nadzieniem z czekolady…

Kuchnia Korfu/ Corfu cuisine

Share this Post

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.