Azerbejdżan – kraina ognia i błotnych wulkanów
Azerbejdżan zwany jest także Krainą Ognia. Półwysep Apszeroński od wieków słynął z tzw. płonącej ziemi. Zjawisko to można zobaczyć zaledwie 5 km od Baku w Yanar Dag.
Unikalną atrakcją są także wulkany błotne. Szacuje się, że na terenie Azerbejdżanu znajduje się połowa wulkanów błotnych występujących na świecie.
Niedaleko Baku znajduje się Narodowy Park Qobustan, w którym można zobaczyć liczne wulkany tego typu. Co ciekawsze, bulgoczące błoto jest chłodniejsze niż temperatura powietrza – sprawdzone przez Łukasza! 😀
Wulkany są położone na wzniesieniach z których roztacza się piękny widok na Morze Kaspijskie z jednej strony, a z drugiej na góry i step. Droga do Qobustan jest bardzo ciekawa aczkolwiek trochę skomplikowana. Najwygodniej skorzystać z usług lokalnych taksówek lub przewodników, jednak można tam się udać także samochodem,
poniżej mapka:
Niestety przez początkowe komplikacje z wynajmem samochodu, nie udało nam się odwiedzić innych ciekawych miejsc w Azerbejdżanie, jak: Candy cane mountains – charakterystyczne biało – różowe góry, miasto Quba – słynące z produkcji doskonałych jabłek oraz dywanów, Gandży – drugiego co wielkości miasta w Azerbejdżanie, czy Naftalan Spa, gdzie można wykąpać się w ropie naftowej.
Co zjeść:
Niestety w rezultacie skróconego pobytu w Azerbejdżanie, śniadania wyglądały tak:
Najbardziej popularnym owocem w Azerbejdżanie są arbuzy, podawane na różne sposoby, jednak najczęściej z chlebem i serem.
Tradycyjnym napojem jest mocna herbata, podawana w znanych choćby z Turcji szklaneczkach w kształcie tulipana. Serwowana jest z kostką cukru, przez którą sączy się napój. Zamiast kostki cukru, Azerowie często podają także dżem.
Tradycyjną potrawą są kutabi – naleśniki z rozmaitym nadzieniem – dynią, warzywami, kasztanami lub mięsem.
Kuchnia azerska jest bardzo aromatyczna oraz pełna orientalnych smaków. W głównej mierze opiera się na wołowinie oraz baraninie, a także wykorzystuje intensywne przyprawy i zioła. Dużo dań jest podobnych do tych znanych w Turcji jak: dolma – potrawa podobna do naszych gołąbków czy pilaw – bardzo aromatyczne danie z mięsem, ryżem i warzywami, a czasami z owocami i orzechami. Pilaw jest podstawą wyżywienia Azerów i szacuje się, że w całym Azerbejdżanie istnieje ponad 350 jego odmian.
Mięso podawane jest często z tradycyjnym pieczywem pieczonym w piecu tandoor. W kuchni azerskiej zachwycił mnie unikalny smak potraw.
Azerowie potrafią w zaskakujący sposób łączyć różnorodne składniki. Mięso doprawiają sokiem z granatu, orzechami. Smak i aromatyczny zapach qovurma/kovurma – baraniny z cebulą, granatem i orzechami wspominam do dzisiaj.
Zachwycający w kuchni w Azerskiej jest nie tylko aromat i smak dań, ale również sposób ich przygotowywania i podawania. Niezapomniany smak oraz wygląd miało danie przygotowywane w Sadż/Saj/Sac, na zdjęciu: baranina z warzywami, ziemniakami.
Miejscem gdzie można zjeść tradycyjne i tanie dania kuchni azerskiej jest Rastauracja Dolma.
Przykładowe ceny:
– koszt (za noc) dwuosobowego pokoju w hostelu w centrum Baku – 40 zł
– litr paliwa – około 2 zł
– obiad w Dolma (dla jednej osoby) około 30 zł
– bilety wstępu od 20 do 30 zł (ceny są wyższe dla zagranicznych turystów)
Jak dojechać:
Najwygodniej do Baku dostać się z dworca kolejowego w Tbilisi. Nocny pociąg nr 37 odjeżdża codziennie 20.30 i przyjeżdża do Baku o 9 rano, bilety można kupić tutaj. W okresie wakacyjnym rezerwację lepiej zrobić wcześniej. Koszt kuszetki w II klasie, w przedziale 4 osobowym to około 70 zł. Pociąg jest dobrze oznaczony, a informacja o peronie jest widoczna na tablicy odjazdów. W każdym wagonie znajduje się tzw. „etażowa”, służąca pomocą podróżnym oraz pilnująca porządku. Pociąg jest czysty, a świeża pościel wydawana jest w foliowych reklamówkach. W pociągu nie ma wagonu restauracyjnego dlatego dobrze kupić wcześniej jakiś prowiant na drogę. U etażowej można kupić kawę lub herbatę. W trakcie dłuższego postoju na granicy istnieje możliwość kupienia zimnych napojów. Powrotny pociąg do Tbilisi odjeżdża codziennie z Baku o 21.50 a przyjeżdża na miejsce o 10.30. Bilety można kupić tutaj.
Niezbędne dokumenty:
– paszport,
– wiza, którą można załatwić online na tej stronie,
– dobrze mieć przy sobie potwierdzenie rezerwacji noclegu w Azerbejdżanie.