Przepis – Jak przygotować wietnamską kawę?
Jak przygotować wietnamską kawę? Potrzebujemy zaparzacz – Phin, jednak równie dobrze sprawdza się zwykły filtr do kawy.
Budowa tego urządzenia nie jest skomplikowana. Składa się on z głównego pojemniczka do którego wsypuje się kawę, przykręcanego wieczka dolnego oraz wieczka górnego.
Oprócz Phin potrzebujemy wietnamskiej kawy oraz słodkie mleko zagęszczone.
Do filiżanki wlewamy niewielką ilość mleka.
Następnie ogrzewamy Phin we wrzątku i wsypujemy do niego kawę. Wietnamska kawa jest bardzo esencjonalna dlatego też na filiżankę zużyłam 4 łyżeczki.
Kolejnym krokiem jest przykręcenie dolnego wieczka.
Następnie wlewamy wrzątek tylko do wysokości dolnego wieczka. Po nasączeniu kawy, możemy dolać resztę wody oraz przykryć Phin pokrywką.
Wietnamską kawę przesącza się przez filtr od 3 do 5 minut.
Po tym czasie możemy się delektować tym przepysznym napojem.