Kuchnia jordańska
Kuchnia jordańska należy do szeroko pojętej kuchni Lewantu, na którą składa się kuchnia: Libanu, Palestyny oraz Syrii. Ponadto w tradycyjnym sposobie przygotowywania jordańskich potraw można zauważyć wpływy tureckie. Jednym słowem Jordania jest ciekawym miejscem na kulinarnej mapie świata!
Tradycyjne śniadanie jest bardzo pożywne i składa się głównie z hummusu (pasta z ciecierzycy z dodatkiem cytryny i czosnku), doskonałego białego sera o konsystencji kremu zwanego labaneh, pasty z suszonego bobu z dodatkiem kuminu, chilli i cytryny – ful madames, jajek oraz doskonałej chałwy.
Co ciekawsze, na jordańskim stole, niezależnie od pory dnia, zawsze pojawiają się piklowane warzywa. Zazwyczaj są to oliwki oraz marchewka, ale można spotkać także ogórki, rzodkiewkę czy kalafior. Nie da się ukryć, że ta przekąska jest kulinarnym hitem w tym kraju.
Jordania jest jednym z największych producentów oliwek na świecie. Wspaniałe oliwki można zakupić w wielu miejscach, jednak osobiście nie polecam wersji z octu.
Główny posiłek rozpoczyna się od przystawki tu zwanej mezze. Oczywiście wśród przystawek niepodzielnie rządzi doskonały hummus. Ponadto serwuje się również różnego rodzaju sery, pasty oraz sałatki.
Kuchnia jordańska oferuje szeroki wybór dań wśród których można wymienić:
– kofte – doskonale doprawione pulpeciki, które mogą występować w sosie pomidorowym lub sezamowym,
– kebaby,
– zarb – tzw. grill beduiński,
– dolma – danie podobne do naszych gołąbków, tylko zamiast kapusty używa się liści winorośli,
– mięso zapiekane w cieście,
– falafel.
Będąc w Aqabie warto również spróbować lokalnych świeżych ryb i owoców morza. Polecam grillowaną rybę serwowaną z ryżem, danie znane jako sayadiya w Syrian Palace Restaurant.
Do dania głównego podawane są rozmaite sałatki do których stosuje się oliwki, pomidory, ogórki, sałatę, bakłażany.
Jedną z ciekawszych pozycji w jordańskim menu jest znana z Libanu sałatka – tabbouleh, w której skład wchodzą: pomidory, bulgur lub kuskus, posiekana pietruszka, mięta, czosnek, sok z cytryny oraz oliwa.
Podstawą każdego posiłku w Jordanii jest chleb, najczęściej spotykana jest khubz, powszechnie znany jako pita. Ciekawym rodzajem chleba jest beduiński abud – przykrywa się go popiołem i piecze w palenisku. Innym rodzajem jest taboon – cienki chlebek wypiekany w tradycyjnym piecu tabun.
Na deser serwuje się baklawę oraz chałwę.
Popularna jest także kunafa – nasączone miodem ciasto z nadzieniem z ciągnącego sera, przypominającego w konsystencji mozzarellę. Osobiście, to połączenie nie przypadło mi do gustu.
Smaczną pamiątką z podróży, mogą być popularne w krajach Lewantu maślane ciasteczka z sezamem, miodem oraz pistacjami, zwane Barazek. Podstawowym napojem spożywanym w Jordanii jest herbata, zazwyczaj serwuje się czarną, miętową (na’na) lub z szałwii (meramiyyeh), która właściwie jest herbatą czarną z dodatkiem szałwii. Choć nie jestem wielbicielką herbat ziołowych, szczerze przyznam, że smak tej herbaty był na tyle charakterystyczny i smaczny, że zawsze będzie mi się kojarzyć z Jordanią. W Jordanii pije się również kawę. Oprócz znanej kawy po turecku, można tu spróbować kawy beduińskiej z dodatkiem kardamonu.
Pomimo, że Jordania jest muzułmańskim krajem, nie obowiązujące tu prohibicja. Co prawda alkohol jest dostępny, ale tylko w nielicznych sklepach i jest stosunkowo drogi, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie zapasów w strefie wolnocłowej.
Więcej informacji o Jordanii, zamieściłam tutaj:
– Jordania – jak zorganizować wyjazd
– Jordania siedem cudów