Kuchnia Korfu – kumkwaty, sofrito, stifado…
Kuchnia Korfu opiera się na warzywach, grillowanych mięsach oraz serach. Bogactwem wyspy są cytrusy, które można spotkać tu na każdym kroku. Drzewka pomarańczowe czy cytrynowe rosną przed każdym domem, czy przy drodze, wystarczy tylko sięgnąć ręką.
Jednak królem owoców, występującym tylko na Korfu jest kumkwat – drzewko z małymi pomarańczkami.
Co prawda świeże kumkwaty nie nadają się do jedzenia, gdyż są dosyć gorzkie. Wykorzystuje się je tutaj do produkcji marmolad oraz słynnych likierów.
Zaskakujące jest, że Korfu oferuje dość mały wybór ryb i owoców morza, które niestety są także dość drogie w porównaniu do innych potraw. Podstawą tutejszej kuchni, oprócz warzyw, są rozmaite mięsa przygotowywane na różne sposoby.
Zatem co warto spróbować na Korfu?
Przystawki:
Oczywiście podium w tej kategorii zajmuje niezrównana sałatka grecka. To proste połączenie pomidora, sałaty, ogórka, cebuli i oliwek oraz przepysznego sera feta razem z lokalną oliwą ma niepowtarzalny smak.
Ciekawą propozycją jest tiropitta – czyli ser feta zawinięty w ciasto filo. Osobiście miałam przyjemność spróbować tego specjału w połączeniu z miodem i orzechami. Muszę przyznać że smak był interesujący…
Natomiast dla osób preferujących tradycyjne smaki, jako nadzienie do ciasta filo, zamiast fety, może służyć również szynka z serem żółtym.
Niepowtarzalny smak mają również dolmades – ryż lub mięso zawinięte w liście winorośli. Podobno najlepsze są na przełomie maja i czerwca kiedy liście są świeże.
Dania główne:
Kuchnia grecka słynie z grillowanych mięs. W samym centrum miasta Korfu, w przytulnej tawernie o nazwie Pane e souvlaki Można spróbować rozmaitych przysmaków z grilla.
My zamówiliśmy zestaw dla dwóch osób, złożony z souvlaki z wieprzowiny i kurczaka, keftethes – kotlecików z wołowiny, z indyka i z baraniny, a także loukaniko – lokalnej kiełbasy.
Nie można pominąć gyros serwowanego z ciepłym chlebkiem pita i sosem tzatziki.
Obowiązkowo trzeba także spróbować słynnej musaki – zapiekanki z bakłażanem, mielonym mięsem oraz sosem beszamelowym.
Danie, poniżej na zdjęciu wygląda dość niepozornie, natomiast smakuje wyśmienicie. Jest to sofrito – duszona wołowina w białym winie z dużym dodatkiem przypraw, czosnku oraz pietruszki.
Kolejnym smacznym daniem jest kokkinisto – wołowina duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem rozmaitych przypraw.
Sofrito i kokinisto można spróbować w otoczeniu bananowców oraz drzewek cytrusowych w uroczej Orchard Restaurant, znajdującej się w miejscowości Sidari.
Moim faworytem jest jednak stifado – wołowina duszona w aromatycznym sosie z czerwonego wina z dodatkiem małych cebulek.
A na deser…
Nic nie zastąpi smaku chrupiącej baclavy z nadzieniem z czekolady…